- Bedrijven vinden de zogenoemde ‘uitplugpremie’ te laag, zo meldt radiozender BNR.
- Dit is een vergoeding die ze krijgen van netbeheerders om op piekmomenten minder stroom te gebruiken, om zo het net te ontlasten.
- Netbeheerder Enexis zou met zo’n honderd bedrijven in gesprek zijn over de regeling.
- Lees ook: Stroomtekort dreigt na 2030: ‘Overheid moet niet langer wachten met plan’
Om het stroomnet te ontlasten, betalen netbeheerders bedrijven om minder elektriciteit te gebruiken. Dat klinkt als een makkelijk extra zakcentje, maar toch staan bedrijven hier niet om te springen. Ze vinden de zogenoemde ‘uitplugpremie’ die ze ontvangen te laag, zo meldt radiozender BNR.
Alleen grootverbruikers, met een capaciteit van minstens 1 megawatt, komen hiervoor in aanmerking. Zo heeft laadpalenbedrijf Fastned met netbeheerder Enexis afgesproken om in de wintermaanden tijdens piekuren op bepaalde locaties minder stroom te gebruiken.
Enexis zou met nog zo’n honderd bedrijven in gesprek zijn. Dat klinkt als heel wat, maar afgelopen februari wachtten er bijna 10.000 bedrijven en instellingen op een aansluiting op het stroomnet.
“De vergoedingen die wij kunnen bieden, blijken op dit moment een onvoldoende prikkel om grote afnemers van elektriciteit tot een flexcontract te verleiden”, zegt een woordvoerder van Enexis tegen BNR. De uitplugpremie is afhankelijk van de regio, het tijdstip en de hoeveelheid teruggeleverde stroom.
Stroomverbruik in kaart brengen, kost geld
Ook moeten veel bedrijven kosten maken, op het moment dat ze van de regeling gebruik willen maken. "Een bakker is vooral bezig met brood bakken, die weet niet zo uit z'n hoofd wanneer de pieken op het stroomnet zijn", zegt Suzanne Klaassen van ondernemersclub VNO-NCW tegen BNR. "Dat moet dan eerst allemaal uitgezocht worden, daar moet je iemand voor inhuren of aannemen."
VNO-NCW praat met netbeheerders over het versimpelen van dit proces.